Fotball

Hvordan ryker korsbåndet?

Hva skjer i skadeøyeblikket når korsbåndet ryker? Ta en titt.  

Se video

For å finne ut av dette har Senter for idrettsskadeforskning utviklet en metode basert på 3D-animasjon som kan rekonstruere hendelsesforløpet og dermed beskrive bevegelsene idet kneet skades. I forskningsmiljøet har det vært stor uenighet om årsaken til korsbåndskadene inntreffer.

Noen hevder at skaden inntreffer som et resultat av at muskelen på fremsiden av låret plutselig utvikler en stor kraft. Andre hevder at det skyldes kompresjonen som oppstår i kneet idet foten treffer bakken. Flere tror imidlertid at det må rotasjoner til for at dette skal skje, enten i form av en vridning, eller ved at kneet føres innover i en kalvbent posisjon.

I eksempelet dere ser på videoen ryker fotballspilleren korsbåndet umiddelbart etter at han har sentret ballen til en medspiller og setter ned foten for å stoppe. En svært omfattende analyse resulterte i den mest detaljerte beskrivelsen av en slik skadesituasjon som så langt eksisterer. I denne analysen går det klart frem at skaden skjer umiddelbart etter at foten treffer bakken.

Informasjon om skadeøyeblikket er et viktig funn, fordi det betyr at vi må sørge for at musklene våre er forberedt på støtet fra bakken før foten føres i bakken. Det vil ellers rett og slett ikke være tid til å reagere raskt nok.

Ikke la kneet skli innover

I tillegg viste analysen at kneet samtidig som korsbåndet ryker vil skli innover. Dette betyr at det er viktig å unngå slike bevegelser. Vi ser svært ofte at kneet kollapser innover i situasjoner der korsbåndet ryker. Sørg derfor å trene på å unngå denne bevegelsen, unngå at kneet sklir innover under belastning.