Kulekjøring

Norges neste kuledronning?

Landslagsutøver Hedvig Wessel (f. 1995) har tatt opp arven etter Kari Traa, og her på Skadefri demonstrerer hun øvelser som er skreddersydd for kulekjørere. Vi tok en prat med henne.

Se video

– Hvorfor begynte du med kulekjøring?
– Jeg har alltid stått på ski og drev aktivt med alpint, langrenn og turn da jeg ble introdusert til freestyle. Jeg begynte i Heming Adrenalin, og en venninne av meg som også gikk der, var med på et uttak til Kari Traa Skilag (KTS). Jeg fikk lov til å være med på en samling da jeg var 11 år, og etter det var det kulekjøring som var tingen.

– Når visste du at du ville satse på kulekjøring?
– Jeg er et konkurransemenneske, og i alt jeg har holdt på med har jeg hatt lyst til å bli best. Så da ble det naturlig å ville bli best i kuler også. Det var vel kanskje da jeg valgte å begynne på Wang toppidrettsgymnas at jeg skjønte at jeg virkelig ville satse.

– Hva har vært høydepunktet i karrieren din så langt?
– Høydepunktet var nok pallplass i Russland i 2016. Det var et utrolig kult event, og følelsen jeg hadde gjennom hele konkurransen var helt spesiell. Jeg presterte i run etter run, og jeg følte virkelig gleden og spenningen hele tiden.

– Hva er det neste store målet ditt?
– Mitt neste store mål er å ta gull i OL i Korea 2018.

– Hvor viktig er det for deg å unngå skader?
Å være skadefri betyr utrolig mye for meg. Det er så klart kjipt å være skadet under konkurranse, men kanskje enda verre på trening. Det å ikke kunne gjennomføre trening maksimalt på grunn av skade, er noe som virkelig tærer på meg. Derfor gjør jeg mye forebyggende trening gjennom hele sesongen, og trener så smart jeg klarer.

– Trener du skadeforebyggende «hele tiden», eller er det noe du gjør i ny og ne?
– Skadeforebyggende trening er en del av oppvarmingen min nesten hver eneste dag. Men jeg har også egne økter der jeg bare trener skadeforebyggende. Men nå vil jeg også si at all trening er skadeforebyggende, da.

– Hvilken kroppsdel er mest utsatt for skader i idretten din?
– I min idrett er knærne mest utsatt. Så langt i år (februar 2017) er det allerede fire utøvere i verdenscupen som har røket korsbåndet.

– Hvor mye trener du?
Det varierer veldig, for det kommer an på om jeg er på samling, kjører konkurranse eller trener hjemme i Oslo. Når jeg trener i Oslo, trener jeg vanligvis to økter om dagen. Jeg har vanligvis en hviledag i uken, og så har jeg en dag som er litt roligere.

– Har du et tips til dem som vil nå langt?
Hvis du har lyst å nå langt i en idrett, tror jeg det er viktig at du synes det du gjør er gøy. For meg er det utrolig viktig å hele tiden finne glede i det jeg gjør. Jeg digger å stå på ski, og det gjør meg veldig glad. Jeg tror det også er viktig å være realistisk mot seg selv. Hvor hardt vil du dette? Og er du villig til å «ofre alt»? Det er mange som spør meg hvorfor jeg gidder, når jeg går glipp av så mye annet. Og ja, jeg har droppet mange morsomheter og har ikke hatt en normal ungdomstid, men jeg har likevel opplevd utrolig mye kult. Jeg har reist verden rundt og møtt mennesker fra flere kulturer.

– Hva må man være forberedt på hvis man vil nå langt?
Jeg tror det er viktig at man er forberedt på det arbeidet som faktisk må legges ned. Alle timene med trening som skal gjennomføres hver eneste dag, alle timene med søvn og restitusjon som trengs. Når det er sagt, anbefaler jeg alle som har muligheten, til å satse på idretten. Man lærer utrolig mye om seg selv. Det å prestere når det gjelder, sette seg mål og jobbe systematisk mot dem. Og ikke minst å takle motgang. Jeg møter motgang nesten hver eneste dag, og det å klare å se positivt på motgang tror jeg er avgjørende. Å lære av det og se fremover. Jeg tror man kan ta med seg utrolig mye videre i livet når man konkurrerer.

Kulekjøring