Boksing

Akutte nakkeskader

Alvorlige, akutte nakkeskader er ikke vanlig i idrett, men kan forekomme og da særlig i idretter som involverer kontakt med andre utøvere, høy fart, og idretter som generelt involverer store krefter og fall som følge av hopp og landinger.

Akutte nakkeskader kan forekomme i kontaktidrettene rugby, amerikansk fotball, ishockey, fotball, men også idretter som utforkjøring, ski og snowboard cross og slopestyle, sykling (downhill, terreng, landeveis), ridning, stup, trampoline, fallskjermhopping og hanggliding.

Ikke alle er alvorlige

Heldigvis er ikke alle skader alvorlige. Rask vridning, støt mot eller fall på hodet og nakke fører som regel til relativt ubetydelige muskel- og bløtdelsskader, samtidig som de likevel kan forårsake intens smerte og stivhet i nakken. Smerter og stivhet kan i noen tilfeller være vanskelig å skille fra alvorlige nakkeskader som brudd i nakkevirvel med eller uten ryggmargsskade.

Viktig med riktig håndtering

For å unngå forverring av skaden må utøveren flyttes på riktig måte dersom symptomene eller skademekanismen, som f. eks. fall under hopp på ski, snowboard, trampoline gir mistanke om en alvorlig skade. Se egen artikkel om akuttskadebehandling ved nakkeskader. 

Smerter og stivhet i nakken kan også oppstå etter hjernerystelse og gi plager som ligner på symptomene etter hodetraume. I de fleste tilfellene går symptomene etter hjernerystelse, som f. eks. hodesmerte, ørhet, svimmelhet, kvalme, trykk i hodet, over etter 1-2 uker. Dersom disse plagene vedvarer utover 3 uker, bør du kontakte en lege (gjerne en idrettslege) for vurdering og eventuell behandling av nakken hos fysioterapeut/manuell terapeut.

Behandling

Dersom den akutte nakkeskaden ikke er alvorlig, men fortsatt gir smerter og stivhet, kan du trygt bevege hode og nakken. Forsiktig og gradvis økende bevegelse og lett massasje av bløtdelene i nakken reduserer smerte og spenning i nakkemuskulaturen. Dersom smerter og stivhet varer utover en uke etter skaden, kan det i noen tilfeller være behov for å oppsøke lege eller fysioterapeut for å få informasjon, behandling og veiledning i øvelser.

Alvorlig skade?

Er det mistanke om alvorlig nakkeskade er det viktig å stabilisere hode og nakke. Du skal ikke korrigere hodestillingen til en som er ved bevissthet og heller ikke flytte pasienten før en kompetent fagperson er til stede. Husk snarest å ringe 113 for hjelp. Er personen bevisstløs, utfør førstehjelp. I tillegg, spesielt dersom det er kaldt, er det viktig å hindre at personen blir nedkjølt. Legg derfor tøy/teppe rundt den skadde.

Nakke