Rugby

Førstehjelp ved akutte skader i rugby

Her kan du lese om behandling av akutte rugbyskader.

Hodeskader

Hvis du er usikker på hva du skal gjøre, ring 113 med en gang.

En hodeskade må alltid tas på største alvor. Hvis en utøver har pådratt seg en hodeskade er første prioritet livreddende førstehjelp. Det er viktig å sjekke om utøveren er ved bevissthet (B) om luftveiene er frie og skadde puster (A), og om hjertet slår(C). Når ABC vurderes, er det samtidig viktig å stabilisere nakken for uønskede bevegelser som kan føre til lammelser dersom det foreligger bruddskade i nakken. Når livreddende førstehjelp er under kontroll, er neste vurdering om utøveren kan flyttes fra skadestedet til mer hensiktsmessige omgivelser. Er utøveren våken og klager over nakkesmerter, eller har tegn på feilstillinger eller nevrologiske utfall som tyder på skade i ryggmargen (manglende evne til å bevege hender og føtter, nummenhet i armer og ben), er det behov for nakkestøtte og båretransport. 

Er utøveren bevisstløs, men puster, bør man anta at det foreligger en nakkeskade inntil det motsatt er bevist. Å sørge for frie luftveier har prioritet fremfor potensiell rygg- og nakkeskade. Er det tegn på en alvorlig hode- eller nakkeskade skal lege/ambulanse kontaktes for øyeblikkelig hjelp. Det er viktig at den mest erfarne på skadestedet tar ledelsen. 

Les mer om førstehjelp ved hodeskader her.

Kragebensbrudd

Ved et kragebensbrudd skal skadestedet holdes i ro. Bruk et fatle, slik at skulderen belastes så lite som mulig. Ta kontakt med legevakt.

Kneskade

Ved mistanke om kneskade skal idrettsaktiviteten avbrytes. Start PRICE-behandling øyeblikkelig. Komprimer kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Dra direkte til legevakt ved mistanke om leddbånd- eller meniskskade. Ved hurtig og riktig akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner opp, er det vanskelig å stille diagnosen.

Ankelovertråkk

Ved et overtråkk skal idrettsaktivitet avbrytes. Start PRICE-behandlingen øyeblikkelig. Legg på kompresjon så fort det lar seg gjøre, for å minimere hevelse og smerter. Unngå å belaste ankelen det første døgnet. Dra rett til legevakt/lege for vurdering og oppfølging hvis foten eller ankelen har en feilstilling.

Muskelstrekk i lår/legg

Avbryt aktiviteten hvis det er mistanke om avrivning av muskelfibre i leggen eller låret. Start PRICE-behandling øyeblikkelig. Sørg for at det skadde området får ekstra kompresjon. Unngå å belaste benet det første døgnet.

Obs! Hvis du hører et smell, kan akillessenen være skadet eller revet av. Ta kontakt med legevakt med en gang. Legg på kompresjon og is som vanlig.