Snowboard

Førstehjelp ved akutte skader i snowboard

Snowboard er en sport med høy fart og store hopp. Da kan det skje akutte skader. Noter deg nummeret til skipatruljen! Følg rådene under for å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

Hodeskade

Det er viktig at trenere og støtteapparat kjenner til og kan håndtere et spekter av hodeskader, som kan være alt fra lettere hjernerystelser til fatale hjernetraumer. Hvis en utøver slår hodet i bakken, blir svimmel og/eller mister bevissthet et øyeblikk, dra rett til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Det kan være en hjernerystelse og det skal behandles ved legevakt/sykehus. Ring skipatuljen. Hold utøveren varm. Les mer om behandling av hjernesystelse her.

Nakkeskader

Alvorlige nakkeskader er ikke vanlig i snowboard, men kan forekomme som følge av høy fart, store krefter og fall. For å unngå forverring av skaden må man flyttes på riktig måte. Ring skipatuljen. Hold utøveren varm. Les mer om behandling av akutte nakkeskader her.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Akutt kneskade

Ved en kraftig vridning av kneet, skal kjøringen avbrytes og PRICE behandling igangsettes straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om skade av leddbånd eller menisk, dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så god som mulig.

Legg- og ankelbrudd

Kan oppstå ved fall etter hopp og andre elementer. Den skadde har ofte betydelig hevelse og klarer ikke å legge vekt på beinet. Ved mistanke om brudd, gjelder det å komme seg raskest mulig til legevakt.

Skulder ut av ledd

Hvis en utøver faller på utstrakt arm kan skulderen gå ut av ledd. Det er svært smertefullt. Er det helsepersonell tilstede kan en få skulderen satt på plass. Hvis en ikke lykkes må vedrørende kjøres til legevakt øyeblikkelig. 

Lårhøne

Ved et fall kan en slå muskulaturen kraftig og en lårhøne blir fort smertefullt. For å minimalisere plagene etterpå bruk PRICE prinsippet, det er viktig at kompresjonen legges på med bøyd hofte og kne. Da vil det bli lettere å strekke og bøye beinet i dagene etter skaden. OBS! Lårmuskelen skal ikke tøyes de første 2-3 døgnene.

Arm, hånd og fingerskader

PRICE prinsippet gjelder også her, legg på is og kompresjon med bandasje. Ved feilstilling kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta kontakt med legevakt øyeblikkelig.