Nakke

Førstehjelp ved nakkeskader

På denne siden kan du lese om hvordan du bør gå frem hvis utøveren pådrar seg en nakkeskade.

Hvis en utøver har pådratt seg en nakkeskade er første prioritet livreddende førstehjelp; det er viktig å sjekke om utøveren er ved bevissthet, om luftveiene er frie og om utøveren puster. 

Ring 113 for hjelp

Hvis utøveren skader nakken skal du ringe 113 med en gang.

Kan det være alvorlig nakkeskade?

Er det mistanke om alvorlig nakkeskade er det viktig å stabilisere hode og nakke. Du skal ikke korrigere hodestillingen til en som er ved bevissthet og heller ikke flytte pasienten før en kompetent fagperson er til stede. Husk snarest å ringe 113 for hjelp.

Er personen bevisstløs, støtt hodet uten å bevege på nakken. Hvis ikke pasienten puster, sørg for frie luftveier og utfør hjertelungeredning. Dersom det er kaldt, er det viktig å hindre at personen blir nedkjølt. Legg derfor tøy/teppe rundt den skadde.

Ikke alle skader er alvorlige

Smerter og stivhet i nakken kan også oppstå etter hjernerystelse og gi plager som ligner på symptomene etter hodetraume. I de fleste tilfellene går symptomene etter hjernerystelse, som for eksempel hodesmerte, ørhet, svimmelhet, kvalme, trykk i hodet, over etter 1-2 uker.

Dersom disse plagene vedvarer utover 3 uker, bør du kontakte en lege (gjerne en idrettslege) for vurdering og eventuell behandling.

Nakke