Det å trene regelmessig er avgjørende for å bli bedre og ha glede av idretten over tid. Når du er skadet, hindrer det deg i å få trent jevnt over tid. Visste du også at en tidligere skade øker risikoen for en ny skade? Derfor er skadeforebygging viktig for å at du skal kunne ha glede av og prestere i idretten din. Dette programmet hjelper deg med å holde deg skadefri, slik at du hele tiden har fremgang og kan glede deg over idretten i lang tid fremover!
Belastningsstyring
Skader er komplekse og kan påvirkes av mange faktorer, som treningsmengde, fysisk form, restitusjon og totalbelastning – for å nevne noen. Selv om det ikke er like enkelt å påvirke alle disse faktorene, er belastningsstyring en viktig faktor som kan bidra til å redusere risikoen for skader. Ved å balansere treningsbelastningen riktig kan du minske risikoen for skader. Sammen med trenere og foreldre kan du sørge for en tilpasset belastning som gir rom for utvikling samtidig som kroppen får nok tid til å hente seg inn. Du kan lese mer om belastningsstyring under «Smart å vite» på forsiden.
Den unge utøveren
For unge utøvere er ungdomstiden en tid med mange forandringer, både fysisk og mentalt. Det er i denne perioden vi vokser og utvikler oss og det er derfor viktig å være tålmodig og forstå at denne perioden handler om å bygge et solid fundament – ikke om å være best akkurat nå. Treningsvaner som legger vekt på gradvis progresjon, glede og allsidighet vil legge grunnlaget for en lang, morsom og givende karriere i idretten. Ved å fokusere på mestring og utvikling, vil man kunne oppleve kontinuerlig framgang og glede over idretten i fremtiden. Du kan lese mer om vekst og utvikling hos unge utøvere under «Smart å vite» på forsiden.
Fingertrening
Når det gjelder fingertrening er det viktig å øke belastningen (hyppigheten, varigheten og tyngden) gradvis for å unngå skader. Start fingertreningen på store grep og gode lister før du øker vanskelighetsgraden til mindre grep og grunnere lister. Det anbefales å ha et visst treningsgrunnlag, gjerne 2 år med jevn klatring, før spesifikk fingertrening påbegynnes. Les mer om fingertreningen i artikkelen nedenfor.
I puberteten er unge, ivrige klatrere spesielt utsatt for skader i fingrenes vekstsoner. I denne perioden er det viktig å variere klatretreningen, unngå for mye fingertung buldring og campustrening (fingertrening hvor utøveren kun klatrer med hendene og beina henger fritt), og være bevisst på valg av treningsmetoder ved spesifikk fingertrening. Eventuelle fingerplager skal tas på alvor og utredes av kvalifisert helsepersonell for å unngå alvorlige skader på fingrenes vekstsoner.