Skihopp

Førstehjelp ved akutte hoppskader

Skihopp er en sport med høy fart og lange svev. Da kan det skje akutte skader.

Hodeskade

Hvis en hopper slår hodet i landingen, blir svimmel og/eller mister bevissthet et øyeblikk, dra rett til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Det kan være en hjernerystelse og det skal behandles ved legevakt/sykehus. Ved bevisstløshet ring 113. Hold utøveren varm.

Les mer om behandling av hjernerystelse her.

Nakkeskader

Alvorlige, akutte nakkeskader er ikke vanlige i skihopp, men kan forekomme som følge av høy fart og store krefter i et fall. For å unngå forverring av skaden må utøveren flyttes på riktig måte. Ring 113Hold utøveren varm. 

Les mer om akutte nakkeskader her. 

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Ankelovertråkk

I hopp, der det trenes mye spenst, kan det skje overtråkk. Det gjelder å få lagt på kompresjon så fort som mulig. Du bør prøve å unngå å belaste ankelen det første døgnet. Ved feilstilling i foten eller ankelen dra rett til legevakt/lege for vurdering og oppfølging.

Akutt kneskade

I landingen kan det skje at kneet får en kraftig vridning. Start PRICE behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet og legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om skade på leddbånd eller menisk dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging.Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så rask og god som mulig.

Skulder ut av ledd

Ved et fall på utstrakt arm, kan skulderen gå ut av ledd. Det er svært smertefullt. Hvis det er helsepersonell tilstede kan en få skulderen satt på plass. Hvis en ikke lykkes må man kjøres til legevakt øyeblikkelig. 

Fingerskade

PRICE prinsippet gjelder også her, legg på kompresjon og is. Ved feilstilling av en finger kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta kontakt med legevakt øyeblikkelig.