Golf

Førstehjelp ved akutte skader i golf

Følg rådene under for å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Ankelovertråkk

Ved et overtråkk, start PRICE behandlingen øyeblikkelig. Sørg for å få lagt på is og kompresjon med bandasje så fort som mulig. Du bør prøve å unngå å belaste ankelen det første døgnet. Hvis foten eller ankelen har en feilstilling, skal man oppsøke lege umiddelbart for vurdering og oppfølging.

Akutt kneskade

Det kan skje at kneet får en kraftig vridning. Start PRICE-behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, og sørg for å legge det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Dra rett til legevakt for undersøkelse og oppfølging hvis det er mistanke om skader av leddbånd eller menisk. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner opp, er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så rask og god som mulig.