Kulekjøring

Førstehjelp ved akutte skader i kulekjøring

Følg rådene under for å redusere smerter, begrense indre blødninger og legge grunnlaget for en god rehabilitering. Det er viktig å handle raskt.

Hodeskade

Det er viktig at trenere og støtteapparat kjenner til og kan håndtere et spekter av hodeskader, som kan være alt fra lettere hjernerystelser til fatale hjernetraumer. Hvis en utøver slår hodet i bakken, blir svimmel og/eller mister bevissthet et øyeblikk, dra rett til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Det kan være en hjernerystelse og det skal behandles ved legevakt/sykehus. Ring skipatuljen. Hold utøveren varm. Les mer om behandling av hjernerystelse her.

Nakkeskader

Alvorlige, akutte nakkeskader er ikke vanlige, men kan forekomme som følge av høy fart, store krefter og fall som følge av hopp og landinger. For å unngå forverring av skaden må utøveren flyttes på riktig måte. Ring skipatuljen. Hold utøveren varm. Les mer om behandling av akutte nakkeskader her.

PRICE

... er et engelsk akronym som står for protection, rest, ice, compression og elevation. Dette er prinsipper som står sentralt i all behandling av akutte skader. Skadestedet skal ha beskyttelse, hvile, nedkjøling og komprimering – og det skal holdes over hjertehøyde.

Akutt kneskade

Ved en kraftig vridning av kneet, skal kjøringen avbrytes og PRICE behandling igangsettes straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om leddbånd eller meniskskade dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så god som mulig.

Skulder ut av ledd

Hvis en utøver faller på utstrakt arm kan skulderen gå ut av ledd. Er det helsepersonell tilstede kan en få skulderen satt på plass. Hvis en ikke lykkes må vedrørende kjøres til legevakt øyeblikkelig. Muskulaturen strammer seg fort og det blir mer krevende å få satt skulderen på plass.

Lårhøne

Ved et fall kan en slå muskulaturen kraftig. Bruk PRICE prinsippet, det er viktig at kompresjonen legges på med bøyd hofte og kne. Da vil det bli lettere å strekke og bøye beinet i dagene etter skaden. NB! Det skal ikke tøyes på denne skaden de første 2-3 døgnene.

Arm, hånd og fingerskader

PRICE prinsippet gjelder også her, legg på is og kompresjon. Ved feilstilling av en finger kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta kontakt med legevakt øyeblikkelig.

Kulekjøring